MARARA a apărut în urma colaborării dintre Marilena Burcea și Mara Patriche care propun două experimente de design și creație, o alăturare între două spirite înrudite: lemnul și ceramica, două elemente / materiale naturale dintr-o lume aproape pierdută.
Marilena Burcea
este un Geppetto contemporan, care îl “meșterește ” pe Pinocchio iar și iar din materiale reciclate: bucăți de lemn și piese metalice recuperate ca atare, din obiecte găsite pe străzi, în garaje, șantiere din zona veche a Bucureștilor, piese recuperate din ceasuri vechi, cântare, aparate electrocasnice ieșite din uz s.a.m.d. Personajele sunt create printr-un proces arheologic de recuperare și reconstrucție, sunt ființe povestitoare care poartă urmele locurilor și obiectelor găsite, dar care acum nu reușesc să își mai înțeleagă sensul. Fiinte absurde și năuce nauce care locuiesc într-o lume senină.
Mara Patriche
inventează o lume de lut populată de făpturi, fragmente naturale sau arhitecturale. Este o lume de demult, a formelor curate în care figurativul este simplificat până la descoperirea trăsăturilor primitive, neatinse de viciul modernității. Figurile sunt decojite de orice atingere sau complicație urbană și sunt aduse aproape de o înfățișare poetică, naivă, balansând spre aspectul de jucărie. Mara crează o lume idealizată, irațională, pură, departe de orice conflict, unde iubirea și viața sunt împietrite în forma lor inocentă și emotivă. Stilul urmează aceeași simplitate a conceptului- o joacă a contrastelor dintre textura brută(sinceră) a lutului, luciul ciobului și vibrația picturală. Ceramica Marara este în mijlocul întâmplărilor de zi cu zi și a rutinei zilnice.
Mara Patriche și Marilena Burcea au absolvit Universitatea Națională de Arte din București la Facultatea de arte plastice, secția pictură în anul 2001.
Interviuri cu noi:
https://www.curatorialist.ro/marara-sau-arta-de-a-lucra-cu-materialele-naturale-lemn-si-ceramica//
https://ralucaharabagiu.com/aram-povesti-si-emotii-modelate-in-ceramica/